„Веќе не сме такви будали“ – Вучиќ најави промени во пристапот кон дијалогот со Приштина

Видео-Вучиќ-пред-состанокот-„Западен-Балкан-и-ЕУ-во-Скопје.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на Србија најави дека ќе има промени „во доктрината и пристапите“ за продолжување на дијалогот со Приштина, што, како што рече, значи дека повеќе нема да може Белград да се става пред свршен чин.

Тој рече дека Белград останува отворен за дијалог, но дека разговорите ќе ги води на „поинаков начин“.

„Кога некој еднаш ќе ве изневери, тоа им се случува на добри луѓе затоа што верувале на нечиј збор или потпис. Кога ќе ве изневери по втор пат, можеби сте верувале или сте сакале премногу да верувате. Ако вака продолжи, не зборува за тој што те измамил, туку дека си будала. Ние веќе не сме такви будали“, изјави Вучиќ на новинарите во Белград по приемот организиран за основците од Косово.

Вучиќ најави дека очекува „лоши вести“ за Србија во наредните денови.

„Ќе објаснам како некои таканаречени пријатели не мамеа и лажеа во врска со членството на Косово во Советот на Европа. Рековме што ќе се случи ако тоа се случи бидејќи мислат дека имаат право да го спроведуваат договорот на измамнички начин. Ќе ни биде многу тешко затоа што нечија намера е да го турне српскиот народ што подалеку од Косово и Метохија и да им обезбеди целосен легитимитет и законитост за нивните постапки на оние што ги протеруваат Србите. Ова е само дел од она што ни се подготвува“, рече претседателот.

Насила можете да спроведете сè, но ќе треба да кажете дека тоа го спроведувате со сила“, рече Вучиќ.

По повод 20-годишнината од „мартовскиот погром“ против Србите на Косово, тој рече дека прогонот и насилството врз нив „со иста брзина и жестокост“ продолжува и денеска.

„Ниту методите не се менуваат многу, со истата сладострасна поддршка на оние што ги поддржаа со бомби во 1999 година, само во малку поизвртена форма. 25 години откако почнаа со оружје да ни го земаат Косово и Метохија, не престанаа и нема. Но, почесно е да се зачува слободата и да се заштити меѓународното право. Србија ќе продолжи да го прави тоа и во иднина“, рече претседателот.

Обраќајќи им се на основците од Косово, Вучиќ им се заблагодари што, како што рече, ја сакаат Србија, што знаат дека тоа е нивна земја и што знаат дека имаат само еден главен град – Белград.

„Денес во нашето славно Косово и плодна Метохија, вие сте некој и покрај желбите на оние кои не се никој, стоите и опстојувате како свои затоа што сте свои во нашето Косово и Метохија. Ви посакувам да ја сакате Србија. Србија не е нешто што е надвор од вас, ние секогаш ќе бидеме покрај вас, заедно со вас. Никогаш нема да бидете сами. Да живее Косово и Метохија и нашата единствена, убава Србија“, рече Вучиќ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK