Трошоците за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан се пониски од 1 октомври

roaming
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Ќе се намалат трошоците за роаминг меѓу Европската унија и земјите од Западен Балкан, а новите цени ќе стапат на сила од 1 октомври.

Во согласност со заложбата потпишана во декември минатата година, 38 оператори од земјите членки на Европската Унија и земјите од Западен Балкан неодамна ја утврдија горната цена на роаминг на податоци во двете насоки меѓу ЕУ и Западен Балкан.

Новите цени стапуваат на сила од 1 октомври.

Во декември минатата година, на маргините на самитот ЕУ-Западен Балкан во Тирана, давателите на услуги од Босна и Херцеговина, Косово, Србија, Македонија, Германија и Австрија потпишаа декларација за доброволно намалување на трошоците за роаминг на податоци од 1 октомври оваа година. Меѓу нив е и австриската групација А1, во која е словенечкиот оператор А1 Словенија.

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, тогаш истакна дека тоа е добро за економијата, туризмот и луѓето.

Потписниците на изјавата се согласија намалувањето на трошоците за роаминг да стапи на сила од 1 октомври 2023 година. Тие си дадоа уште неколку месеци да се договорат за повисоката цена за пренос на податоци во двете насоки меѓу ЕУ и Западен Балкан.

Ограничување на цената 

Како што беше најавено пред неколку дена во Брисел, највисокото ниво на малопродажни цени за еден гигабајт податоци ќе се намали на следниов начин: на 1 октомври 2023 година на 18 евра, на 1 октомври 2026 година на 14 евра и на 1 октомври 2028 година на 9 евра.

Комесарот за соседство и достапност Оливер Вархеји го поздрави договорот на операторот.

„Намалувањето на цените за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан од 1 октомври годинава ќе биде од корист за граѓаните и бизнисите од ЕУ и од Западен Балкан. Посветени сме да дадеме се од себе за да ја забрзаме вистинската интеграција на Западен Балкан на нашиот единствен пазар“, рече тој.

Во Брисел очекуваат дека со поставување на плафон на цените ќе се намалат цените за роаминг за корисниците кои патуваат меѓу ЕУ и Западен Балкан. Ограничувањето на цените ги поттикнува и поедноставува деловните, културните, туристичките и другите размени меѓу ЕУ и Западен Балкан и ги зајакнува врските меѓу соседните региони, сметаат тие.

Според потпишаната обврска, секој поединечен оператор одлучува како да ги намали трошоците, на пример преку попусти, специјални пакети или нови тарифи.

Мобилните податоци со пониска цена ќе треба да бидат достапни за најширокиот можен опсег на крајни корисници без бариери или услови поврзани со пакетите на домашната мрежа.

Ова е една од мерките за приближување на регионот до ЕУ. Трошоците за мобилниот роаминг во земјите од Западен Балкан, каде што патуваат и многу Словенци, се значително повисоки во однос на евротарифата што е на сила во Унијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK