Техничкиот универзитет во Софија стана член на Германско-бугарската индустриско-трговска комора

tehnicki univerzitet, Sofija
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во присуство на членовите на Академскиот совет на Техничкиот универзитет (ТУ) во Софија, на 7 јуни претседателот на Германско-бугарската индустриско-трговска комора (ГБИТК) Тим Курт свечено му го врачи на ректорот на ТУ-Софија проф. д-р инж. Иван Кралов сертификатот за членство во комората. Ова денеска го соопшти прес-центарот на Универзитетот.Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Со одлука на Академскиот совет од 26 април 2023 година, Техничкиот универзитет во Софија поднесе барање за членство во Германско-бугарската комора за индустрија и трговија, кое беше едногласно прифатено на состанокот на Управниот одбор на ГБИТК на 4 мај 2023 година, и така ТУ-Софија стана првиот универзитет кој доби членство во оваа престижна организација на германскиот бизнис во Бугарија.

ТУ-Софија, преку Факултетот за германско инженерско образование и индустриски менаџмент (ФаГИОПМ), развива активна соработка со ГБИТК од 23 септември 2009 година, кога беше потпишан договор за соработка помеѓу двете институции со цел да се промовираат врските меѓу образованието, научните истражувања и бизнисот.

Членството на ТУ-Софија во ГБИТК дополнително ќе придонесе за воспоставување на универзитетот и ФаГИОПМ како водечка образовна и научна организација која се развива во синхронизација со деловните сфаќања за квалитетната модерна наука и високото образование и одговара на очекувањата на општеството за создавање на високо квалификувани специјалисти во областите на техничките науки и сродните економски односи. ТУ-Софија ќе има директен пристап до германски и бугарски компании чии вработени ги претставуваат потенцијалните студенти на образовните програми на Техничкиот универзитет во Софија, главно на магистерските специјалности. Се создава можност за примена на стручните знаења и вештини на наставниците од ТУ-Софија при решавање на технички или економски задачи на компаниите членки на ГБИТК. Ќе има и блиска соработка со водечки компании во нивната област за прашања од суштинско значење за развојот на економијата и општеството. За студентите од ТУ-Софија, а особено од ФаГИОПМ, има уште подобри можности за изработка на предметни и дипломски работи, за практики и практиканти, како и за идна успешна професионална реализација во компаниите членки на ГБИТК.

Членството на ТУ-Софија во ГБИТК ќе ги продлабочи врските со германскиот бизнис во Бугарија и ќе придонесе за развојот на бугарско-германските економски, научни, образовни и културни односи. ФаГИОПМ е дополнителен гарант на оваа соработка, која во текот на сите 33 години од нејзиното формирање значително придонесе за подигнување на авторитетот на ТУ-Софија во национален и меѓународен аспект, забележуваат од универзитетот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK