Себија Изетбеговиќ отпуштена од работа на Медицинскиот факултет во Сараево

izetbegovic
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Медицинскиот факултет при Универзитетот во Сараево го раскина договорот со професорката Себија Изетбеговиќ, сопруга на влијателниот бошњачки политичар, лидер на Партијата за демократска акција, Бакир Изетбеговиќ, откако претходно и беа одземени академските звања магистер и доктор на медицински науки.

„Себија Изетбеговиќ повеќе не предава на Медицинскиот факултет. Тој договор за вработување е неодржлив по сите одлуки што ги донесовме во Сенатот и на универзитетот“, изјави за телевизијата N1 Рифат Шкријељ, ректор на Универзитетот во Мостар.

Според него, Себија Изетбеговиќ имала договор на Медицинскиот факултет кој никогаш не бил доставен до Универзитетот во Сараево, а таа повеќе не може да предава на факултетот, бидејќи Сенатот и ги одзел академските звања магистер и доктор на науки.

„Не може да има некој на професорска позиција на кого му е одземена професурата, а претходно и академските звања“, додаде ректорот.

Себија Изетбеговиќ имала постојан договор со Медицинскиот факултет на Универзитетот во Сараево од 2014 година, а во исто време била и директорка на Клиничкиот центар на Универзитетот во Сараево.

Сосема е извесно дека таа наскоро ќе биде сменета од таа функција, а одлуката за тоа треба да ја донесе Владата на Федерацијата БиХ, која е составена од коалиција предводена од СДП на БиХ и партиите собрани околу Хрватскиот народен сабор (ХНС) на БиХ.

Себија Изетбеговиќ правдата ја бараше на суд, а укинувањето на академските титули го нарече политички прогон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK