Сахарски песок повторно доаѓа над Балканот: „Силно влијае на квалитетот на воздухот“

5a114daf-a636-4720-9bad-8bf52d6d0174.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСпоред прогнозите на Службата за следење на атмосферата Коперник (CAMS), оваа недела се очекува нова епизода на сахарска прашина да стигне до југоисточна Европа и источниот Медитеран. Најновата епизода се прогнозира да достигне врв во текот на денешниот и утрешниот ден со зголемени концентрации на крупни честички, ПМ10, на нивото на земјата во југоисточна Европа и другите делови од источниот Медитеран.

Од 10 јуни, прогнозите на CAMS покажуваат епизода на пренос на сахарска прашина преку централниот и источниот Медитеран, што резултира со високи површински концентрации на PM10 во области како Бугарија, Кипар или Грција неколку дена со вредности далеку над 24-часовниот просечен праг на изложеност од 50 µg/m3 утврден од Европската унија за квалитетот на воздухот.

Ова укажува на значително намалување на квалитетот на воздухот во овие земји, заедно со можноста за магливо небо во погодените региони. Со највисоки вредности кои најверојатно ќе се случат на 13 јуни, CAMS предвидува дека дневниот максимум PM10 ќе достигне концентрации дури и над 100 μg/m3, што укажува на многу лош квалитет на воздухот врз основа на Индексот за квалитет на воздухот на Европската агенција за животна средина во некои делови од овие земји.

Ова следи по две неодамнешни епизоди на пренос на песок во Сахара што се случија помеѓу 3 и 7 јуни. Првата ги зафати и Југоисточна Европа и Источниот Медитеран. Вториот преминал северозападна Африка, стигнувајќи до Пиринејскиот полуостров, јужна Франција и северна Италија. Овие неодамнешни епизоди се најнови во серијата настани за транспорт на прав во Сахара низ Медитеранот и јужна Европа досега во 2024 година.

Марк Парингтон, виш научник во службата за атмосферски мониторинг Коперник, вели: „Транспортот на сахарска прашина преку Медитеранот до Европа не е невообичаен. Набљудувањата покажуваат зголемување на интензитетот и зачестеноста на овие настани за некои делови од Европа во последниве години, нагласувајќи ја важноста од континуирано следење на нашата атмосфера за да се разбере како квалитетот на воздухот може да се промени во однос на овие епизоди“.

Епизодата беше внимателно следена од националните власти на некои од најпогодените земји: Бугарија, Грција и Кипар, кои во моментов работат со CAMS во рамките на Националната програма за соработка за дополнително да ја зголемат точноста и веродостојноста на прогнозите за прашина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK