Парламентарни избори во Турција: Народната алијанса, предводена од АКП, обезбеди мнозинство во Парламентот

turcija_parlament_345435434
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

 – Мнозинството во Големото национално собрание на Турција, според прелиминарните и нецелосни резултати од вчерашните редовни парламентарни избори во Република Турција, го освои Народната алијанса предводена од владејачката Партија на правдата и развојот (АКП), јави Анадолија.

Граѓаните на Турција вчера го избираа претседателот и новиот парламент на земјата.

АКП на турскиот претседател Ердоган ги заврши изборите на прво место и ова е седма последователна победа на парламентарните избори во Турција. Партијата освои 35,58 отсто од гласовите, што е доволно за 267 претставници.

Опозициската Републиканска народна партија (ЦХП) освои 25,33 отсто од гласовите и ќе има 169 пратеници. На трето место е Националното народно движење (МХП) со 10,07 отсто од гласовите и 50 пратенички мандати.

Во новиот состав на парламентот ќе учествуваат и Партијата ИЈИ која со 9,69 отсто од гласовите ќе има 44 пратеници и Партијата на Зелената левица која освои 8,81 отсто од гласовите и ќе има 61 пратеник.

Така, турскиот парламент ќе го сочинуваат 322 претставници на Народниот сојуз, 213 претставници на Националната алијанса и 65 претставници на Сојузот на трудот и слободата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK