Косово стана придружна членка на Парламентарното собрание на НАТО, само Унгарија гласаше против

kosovo.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКосово доби статус на придружна членка во Парламентарното собрание на НАТО на состанокот на Собранието во Софија, Бугарија. Мнозинството земји-членки ја поддржаа оваа одлука, 14 беа воздржани, а само Унгарија гласаше против, јавуваат медиумите во Приштина.

Одлуката денеска, 27 мај, ја донесе Парламентарното собрание на НАТО, соопшти претставникот на движењето Самоопределување, Дритон Хисени.

„Напредокот на статусот доаѓа по неколкугодишна одлична соработка меѓу Собранието на Република Косово и Парламентарното собрание на НАТО. Од јуни 2014 година сме претставени како набљудувачка делегација“, напиша на Фејсбук Хисени, кој е и претседател на косовската делегација во Парламентарното собрание на НАТО.

Тој додаде дека бројните писма и континуираните напори на српската делегација, како и на другите политички актери во Белград, не успеале да го спречат Косово да го подобри својот статус.

Парламентарното собрание на НАТО е институционално одвоено од НАТО, но служи како важна врска помеѓу НАТО и парламентите на земјите-членки.

Се состои од 281 делегат од сите 32 земји-членки на НАТО. Во активностите на Парламентарното собрание, покрај нив, учествуваат и делегати од девет придружни земји, четири придружни медитерански земји, како и осум парламентарни набљудувачки делегации.

Придружните членови можат да поднесуваат одлуки и измени на одлуките. Тие, исто така, можат да служат како специјални известувачи во комисиите за да ги претстават своите перспективи во извештаите на НАТО-Парламентарното собрание.

Но, тие немаат право да гласаат за извештаите, резолуциите или раководството на собранието, ниту пак придонесуваат за неговиот буџет.

Во моментов има девет придружни членки – меѓу нив Србија и Босна и Херцеговина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK