–>

Синот на Мијалков должи над 2 милиони евра за данок на добивка и ДДВ, УЈП објави листа на најголеми неплаќачи

Синот-на-Мијалков-должи-над-2-милиони-евра-за-данок.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВкупно 1815 компании се најдоа на листата должници на државата за неплатен ДДВ, персоналец, данок на добивка, придонеси од задолжително социјално осигурување, царини и акцизи. Управата за јавни приходи на веб-страницата ја објави листата на должници кои заклучно со 31 октомври не ги намириле долговите доспеани на 31 јули.

Најголем должник е компанијата „Окитна трејд“ од Визбегово со долг од 10,5 милиони евра за ДДВ. Зад неа со долг од 3,5 милиони евра е чешката компанија со руски сопственик „СГСМ Оил гас сервис“, а со долг од 2.3 милиони евра на трето место е Јавното комунално претпријатие Гостивар.

Четврта компанија на листата најголеми неплаќачи со долг од над 2 милиони евра е „Дивелоп груп ДОО“ каде што еден од сопствениците е Јордан Мијалков, син на поранешниот шеф на Управата за безбедност и контраразузнавање Сашо Мијалков заедно со Александар Ивановски. Компанијата должник е сопственик на хотелот „Мериот“ на Плоштадот Македонија во најстрогиот центар на Скопје. Долгот е за неплатен данок на добивка и ДДВ.

На листата најголеми должници на УЈП и овој пат е Трајче Заев, братучед на поранешниот премиер Зоран Заев. Компанијата „Фероцем“ во која Трајче Заев се јавува како сопственик заедно со Јанко Јанев е основана во Струмица, но подоцна перименувана во „Абира Плус ДООЕЛ“ со седиште во Куманово должи два милиона евра. Освен ново седиште компанијата доби и нов сопственик и управител, холандски државјанин.

Покрај компании на листата должници има и 3.683 физички лица. Зголемен е бројот и на компании и на физички лица кои должат во споредба со претходно објавената листа на должници. На листата се 32 правни лица повеќе и 54 физички лица повеќе од претходно објавената листа.

Компаниите и граѓаните заедно должат на вкупно 147,4 милиони евра, односно 14 милиони евра повеќе отколку во претходно објавената листа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK