Вештачката интелигенција на Google дава луди одговори, овие се најсмешните

google-odgovori2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKGoogle ги советува корисниците да пушат за време на бременоста, да готват со лепак и да јадат камења.

Имено, некогаш најдоверливата алатка за пребарување неодамна претрпе значителна промена, ставајќи го „AI Overview“, односно одговорите базирани на вештачка интелигенција, над другите резултати од пребарувањето за многу прашања.

Иако ова не е добро за издавачите кои заработуваат од луѓето што кликнуваат на нивните сајтови, тоа е уште полоша вест за корисниците бидејќи им се сервираат целосно лажни информации.

Ова се некои од најсмешните одговори што вештачката интелигенција на Google ги дава на прашањата на корисниците.

„Можете да го оставите кучето во жешко возило“

„1919 беше пред 20 години“.

„Лекарите препорачуваат да пушите 2 до 3 цигари дневно за време на бременоста“.

„Додадете лепак на пицата за да се залепи сирењето“.

„САД имаа тројца претседатели муслимани. Првиот е Барак Обама“.

„Прекарот на кошаркарот Крис Пол е Детска порнографија“.

Откако ваквите примери се проширија низ социјалните медиуми, NBC News спроведе свој експеримент и откри дека вештачката интелигенција на Google навистина обезбедува лажни информации како одговор на едноставни прашања.

„Примерите што ги видовме генерално се многу необични прашања и не го претставуваат искуството на повеќето луѓе со користење на пребарувањето. Огромното мнозинство одговори на вештачката интелигенција обезбедуваат висококвалитетни информации, со линкови за да копаат подлабоко во мрежата“, рече портпаролот на Google во изјава.

„Спроведовме опширно тестирање пред да го лансираме ова ново искуство за да се осигураме дека одговорите на вештачката интелигенција ги исполнуваат нашите стандарди за висок квалитет. Онаму каде што нашите политики беа прекршени, преземавме акција и ги користиме овие изолирани примери додека продолжуваме да ги усовршуваме нашите системи“, додаде тој.

Тешко е да се процени колку често се сервираат лажни одговори на корисниците. Одговорите постојано се менуваат и тешко е да се каже што е реално, а што лажно на социјалните мрежи. Некои корисници на Google создадоа решенија за целосно да ја избегнат новата функција AI Преглед.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK