Samsung Electronics е на врвот на глобалниот пазар на телевизори 18 години по ред

Global-TV-Market_dl1
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Samsung Electronics уште еднаш ја покажа својата доминација на глобалниот пазар на телевизори, означувајќи невидено 18-годишно водство на чело на индустријата – Истражувачката компанија Omdia извести дека Samsung постигнал 30.1% удел на глобалниот пазар на телевизори во 2023 година, зајакнувајќи го својот статус како лидер во индустријата уште од 2006 година. Овој успех е во голема мера резултат на стратегиската фокусираност на компанијата на премиум категории и телевизори со голем екран, поттикната од нејзините врвни QLED и OLED модели.

Од своето лансирање во 2017 година, линијата телевизори QLED на Samsung, вклучувајќи ги и најновите модели Neo QLED, надминала кумулативна продажба од 40 милиони единици. Само во 2023 година, линијата QLED остварила продажба на 8.31 милиони уреди.

Samsung воспостави значајно лидерство во секторот на премиум телевизори – особено за телевизорите со екрани над 75 инчи и со цени над $2,500. Компанијата евидентирала импресивен удел на пазарот од 60.5% во поглед на продажбата на телевизори со цени над $2,500, истовремено одржувајќи водство со 33.9% удел во продажбата на телевизори со екрани над 75 инчи. Дополнително, благодарение на големата продажба на модели со екрани од 98 инчи, телевизорите со екрани над 90 инчи го одржале водството со 30.4% удел на пазарот.

Осврнувајќи се на својот успех на пазарот за ултра-големи и висококвалитетни телевизори, Samsung исто така направи значителни чекори во секторот на телевизорите OLED. Продажбата на линијата Samsung телевизори OLED достигна 1.01 милиони уреди во 2023 година, заземајќи удел на пазарот од 22.7%. Со проширената линија телевизори OLED во 2024 година, се очекува уделот на Samsung во секторот на OLED значително да порасне во 2024 година.

„Горди сме што 18 години по ред сме препознаени како лидер на пазарот во глобалниот ТВ сектор што е потврда за долготрајната доверба и лојалност што нашите клиенти ја имаат кон Samsung,“ изјави С.В. Јонг (SW Yong), претседател и раководител на Одделот за визуелни екрани во Samsung Electronics. „Целосно сме посветени на напредокот во индустријата, надминувајќи го извонредниот квалитет на сликата за да понудиме повеќе значајни и вредни искуства.“

На CES 2024, Samsung Electronics го претстави револуционерниот процесор NQ8 AI Gen3, означувајќи го почетокот на ерата на AI Екраните. Напредокот во најсовремените чипсети и можности го редефинира доменот на паметните телевизори, интегрирајќи софистицирана вештачка интелигенција (AI) поддржана од оперативниот систем Tizen за да ги воведе екраните со AI како центар на иновациите за паметен дом.

2024 се очекува да биде уште една година на значајни иновации за Samsung. Со напредокот во процесорите и најсовремените AI функции, Samsung е на пат да ја трансформира домашната забава и да постави нови стандарди во ТВ индустријата.

За Samsung Electronics

Samsung го инспирира светот и ја обликува иднината со трансформативни идеи и технологии. Компанијата го редефинира светот на телевизорите, паметните телефони, носивите уреди, таблетите, апаратите за домаќинство, мрежните системи и меморија, LSI системите, лиените и LED решенија и обезбедува беспрекорно поврзано искуство низ својот SmartThings екосистем и отворената соработка со партнерите. Најнови вести на Samsung Newsroom: http://news.samsung.com/mk/.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK