Научниците предупредуваат: Најголемиот глечер во Шпанија може да се стопи за десет години

Научниците предупредија дека најголемиот глечер Ането, на Пиринеите во Шпанија, би можел целосно да се стопи во следните десет години поради високите температури. Весникот „Ел Паис“ пишува дека група истражувачи од Пиринејскиот институт за екологија пронашле формации кои содржат саѓи, бактерии и честички од карпите на дното на најголемиот глечер во земјата, Ането. Утврдено е дека предметните црни мукозни формации …

Continue Reading