Заменик началник на генералштаб: Британија може да се бори со Русија само 2 месеци

shutterstock1748106149-830x0.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKБританските вооружени сили мора да управуваат со „оперативниот ризик“ што произлегува од недостигот на ресурси што би сакале да ги имаат во идните војни, пишува „The Telegraph“.

Информациите се појавија откако Грант Шапс, министерот за одбрана, им рече на пратениците дека лобирал кај премиерот Риши Сунак и министерот за економија и финансии Џереми Хант повеќе пари во буџетот да се потрошат за одбраната, но не успеал да обезбеди зголемување.

За време на сослушувањето пред пратениците во Комитетот за одбрана на Долниот дом, висок офицер на кралските маринци рече: „Ние бевме многу јасни дека сумата на пари што моментално ја трошиме за муниција не ги покрива трошоците во сите области и заканите со кои се соочуваме“.

„Бевме јасни дека треба да потрошиме повеќе пари, над буџетот, на она што го нарекуваме интегрирани противвоздушни ракети“.

На прашањето на Марк Франсоа, поранешниот министер за вооружени сили, дали е вистина дека Обединетото Кралство „не може да се бори со Владимир Путин повеќе од неколку месеци во целосна воена ситуација поради недостаток на резерви муниција и опрема, Шапс додаде дека секој таков конфликт ќе се води заедно со сојузниците од НАТО кои заедно би можеле да ја совладаат Русија, наместо само Велика Британија.

„За луѓето кои гледаат и слушаат дека Велика Британија не е подготвена за војна исклучиво со Русија, важно е да разберат дека сме во НАТО и постои меѓусојузнички одбранбен договор Член 5, така што никогаш не би биле во таква ситуација“.

Во еден извештај, пратениците рекоа дека на вооружените сили им требаат повеќе средства за „учество во операции додека развиваат воена готовност“, или ќе мора да го намалат „оперативниот товар“ на војската.

Поранешните воени началници на комитетот му кажаа дека вооружените сили се „ослабени“ од 2010 година и дека „во конфликт со еднаков противник, тие ќе бидат исцрпени по првите неколку месеци од распоредувањето“.

Шапс, исто така, им рече на пратениците дека лекциите научени од војната во Украина ја покажале важноста на војната со беспилотни летала бидејќи е смртоносна и евтина.

„Ова во Украина е веројатно првата вистинска војна со беспилотни летала и мислам дека никогаш повторно нема да видиме војна која не вклучува тешка употреба на беспилотни летала“, рече тој.

Минатиот месец, Обединетото Кралство објави дека, заедно со Латвија, ќе ја предводи новата коалиција за испорака на илјадници беспилотни летала, камикази во Украина во услови на растечки недостиг на муниција на фронтот.

„Дроновите ги нарушуваат нормалните факти за војната. Обично, секоја генерација станува поскапа за да има смртоносен ефект, но всушност беспилотните летала, кои понекогаш чинат неколку илјади фунти, можат да бидат крајно смртоносни“, рече Шапс.

Сепак, тој предупреди дека „основното војување и муницијата“ остануваат важни во секој иден конфликт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK