За „невиденото“ уништување во Газа „ќе бидат потребни десетици милијарди долари и децении за да се врати назад“, вели ОН

Си-ен-ен-Луѓето-во-Газа-јадат-трева-и-пијат-нечиста-вода.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЗа „невиденото ниво на уништување“ во Газа „ќе бидат потребни десетици милијарди долари и децении за да се смени“, велат ОН.

Во својата прелиминарна оценка за економското влијание на уништувањето во Газа и изгледите за економско закрепнување во извештајот, Конференцијата на Обединетите нации за трговија и развој (UNCTAD) вели дека дури и со крајот на воената операција и неодамнешната просечна стапка на раст од 0,4 %, на Газа ќе и требаше до 2092 година само за да го врати нивото на бруто домашниот производ (БДП) во 2022 година.

УНКТАД вели дека „дури и оптимистичкото сценарио покажува дека закрепнувањето на Газа ќе потрае повеќе од една деценија“ и предупреди дека „ако Газа сака повторно да се врати со одржлива економија, воената конфронтација треба веднаш да заврши, а реконструкцијата треба да започне сериозно и без одлагање“.

Се додава дека „меѓународната заедница треба да дејствува сега пред да биде предоцна“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK