Врз основа на топењето на мразот на Гренланд, научниците објавија прогноза за летото

grenland.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДолгорочното временско прогнозирање е познато како тешко, но новиот труд во списанието Weather and Climate Dynamics сугерира дека стапката на топење на ледената покривка на Гренланд може да го предвиди времето во Европа ова лето.

Според др. За Марилена Олтманс од Националниот океанографски центар на ОК, главен автор на студијата, тоа изгледа вака:

Топлите услови на Гренланд носат повеќе топена вода од ледници во Атлантикот. Бидејќи е полесна од морската вода, оваа топена вода се наоѓа на врвот на океанот и ја намалува размената на топлина помеѓу воздухот и морето. Ова води до посилни ветрови во областа на топената вода. На зима, ветровите ја движат северноатлантската струја кон север, што е продолжение на Голфската струја.

Следното лето ветровите го следат правецот на струјата и се пренасочуваат кон север. Ова помага да се создадат услови за атмосферска циркулација од големи размери кои носат потопло и суво време над Европа, пишува Гардијан.

„Врз основа на идентификуваниот синџир на настани, очекуваме условите на океанско-атмосферата да бидат поволни за невообичаено топло и суво лето над Европа оваа година“, вели Олтманс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK