Во Швајцарија ќе се одржат мировни преговори за Украина, Русите не доаѓаат

putin3.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKШвајцарската влада денеска соопшти дека во оваа фаза Русија не е меѓу 160-те делегации поканети на мировните преговори за Украина што ќе се одржат во Швајцарија во средината на јуни.

„Швајцарија е убедена дека Русија мора да биде вклучена во тој процес“, соопшти швајцарската влада. „Мировниот процес не е можен без Русија“.

Швајцарската влада соопшти дека отсекогаш била отворена за поканата на Русија, но Москва постојано нагласувала дека не е заинтересирана за учество на првиот самит.

Руските власти истакнуваат дека Швајцарија усвоила европски санкции против Москва поради инвазијата на Украина и затоа нема кредибилитет како неутрален посредник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK