Во овој европски град на децата им е забрането да користат телефони, познати се резултатите по една година

Screenshot-2024-04-13-195345.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРечиси целата заедница од 22.000 луѓе во Грејстоунс и соседното село Делгани, во Ирска, одлучи да им ги ускрати телефоните на децата до 12-годишна возраст – не само во училиштата туку и дома.

„Добив повици од Австралија, дојдоа ТВ екипи од Америка, Франција, Скандинавија“, изјави Рејчел Харпер, директорка на Националното училиште „Свети Патрик“, која ја предводеше необичната иницијатива.

Тие станаа во центарот на вниманието на медиумите во средината на 2023 година, кога повеќето жители се согласија да им забранат на децата да користат телефони.

„Имавме алармантна ситуација. Родителите рекле дека децата биле тажни бидејќи немале телефони. Што можеа да направат освен да попуштат“, вели директорката.

Таа нагласува дека реакциите биле неверојатни. Не само што учениците од нејзиното училиште престанале да се интересираат за телефони, туку овој тренд се проширил и во седум други основни училишта.

„Децата повеќе не бараа од родителите да им купат мобилни телефони, а некои дури и ги вратија! Тоа беше големо охрабрување“.

Таа додава дека училиштето „Свети Патрик“ не ја отфрла технологијата, бидејќи на часовите користат таблети и зборуваат за брзиот развој.

„Ние не сме против технологијата, таа е дел од нашите животи. Станува збор за тоа дека децата се соодветно подготвени и опремени да се справат со одговорностите што ги носи технологијата“.

Директорката вели дека со учениците се разговара за разумно користење на уредот.

„Ние веруваме дека само откако ќе наполнат 12 години, тие можат одговорно да се справат со работите што ги носат телефоните.

По неполна година, иницијативата донесе одлични резултати.

„Сега, наместо да седат на игралиштето и да разговараат за она што го виделе на TikTok, децата разменуваат идеи, разговараат користејќи ја својата имагинација. Со други зборови, тие го прават она што децата треба да го прават“, заклучува Рејчел Харпер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK