Вирусот „оров“ пристигна во Европа: заразениот бил на Карибите, се пренесува преку комарци или крлежи

Komarci.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПо „денга“ треската, вирусот „оров“ пристигна во Европа и првпат беше дијагностициран кај маж по потекло од Италија.

Станува збор за човек кој најверојатно се заразил со вирусот на Карибите и несвесно го пренел кога пристигнал во Европа.

За овој случај веднаш биле информирани здравствените власти во Венето и меѓународните мониторинг служби.

Според Институтот „Роберт Кок“, треската „оропуче“ е една од најраспространетите арбовирусни болести во Јужна Америка. Арбовирусите се пренесуваат преку членконоги како што се комарците или крлежите.

Дури 500.000 случаи се дијагностицирани во Јужна Америка од 1955 година, со околу 5.000 случаи во Боливија, Бразил, Колумбија, Перу и Куба во периодот од 2023 до 2024 година.

Како што пишува италијанскиот весник „Ла Ребулика“, во моментов не постои ризик од ширење на треската во Европа. Вирусот главно се пренесува преку тип на комарец кој сè уште не е присутен во нашата клима.

Сè уште не е докажано директното пренесување од човек на човек.

Симптомите на треска вклучуваат висока температура, чувствителност на светлина, главоболка, општа слабост, гадење, повраќање, болки во мускулите и зглобовите.

Потребни се три до осум дена по каснувањето од инсектот за да се појават. Во ретки случаи, се јавува воспаление на мозокот.

Повеќето пациенти закрепнуваат во рок од една недела, но според надлежните, нема лекови кои можат да ги ублажат симптомите на треска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK