(Видео) Уништени руски дронови убијци

Видео-Уништени-руски-дронови-убијци.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK







Од неодамна, за Русите стана сè повообичаено да развиваат софистициран нов електронски систем и да го испраќаат на фронтот, за речиси веднаш да биде уништен со украински беспилотни летала, бомби или артилерија, пишува Форбс.

Тоа се случи повторно оваа недела, кога нов, многу редок систем за електронско војување, RB-109A Bylina, беше пронајден и разнесен од украинскиот тим за беспилотни летала. Bylina е група на софистицирани приемници кои, натоварени во пет камиони, откриваат и лоцираат непријателски беспилотни летала. Приемниците Bylinа можат да детектираат предаватели неколку стотици километри.

Електронското бојно поле е можеби најважниот фронт во оваа војна во моментов, во која едно од најважните оружја се малите експлозивни дронови кои ги погодуваат – или промашуваат – нивните цели во зависност од тоа дали непријателот може да ги попречи.

Минатата есен, руската армија ги испрати првите системи Bylinа на фронтот по години и години тестирање. Bylinа требаше да „го олесни заглавувањето на непријателските сигнали со избирање на најдобрите уреди за таргетирање“, соопшти Кремљ.

Наместо тоа, откриен е најмалку еден од тие ретки системи, погоден од дрон и целосно уништен, наводно во Доњецк, источна Украина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK