(Видео) Шок на фронтот: Војниците го спуштија оружјето за празниците – Руси и Украинци запеаја позната љубовна песна

Видео-Шок-на-фронтот-Војниците-го-спуштија-оружјето-за-празниците.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНа интернет се појави видео кое се чини дека го покажува моментот кога руските и украинските војници на линијата на фронтот покриена со снег престануваат да се борат за да пеат позната љубовна песна од Втората светска војна.

На видеото, кое не е независно потврдено, Русите извикуваат поздрав, а Украинците одговараат пред војниците на Владимир Путин да почнат да ја пеат легендарната советска мелодија Катјуша.

Во шума покриена со снег, двајца руски војници ги пеат првите два реда од песната.

– Јаболка и круши процветаа, магла летаа над реката – пееја.

Ако видеото е автентично, од Украинците стигна одговор со третиот и четвртиот ред: „Катјуша отиде до брегот на реката, до високиот и стрмен брег на реката“.

Краткото видео завршува таму.

Оваа евокативна песна е добро позната од Втората светска војна кога и Русите и Украинците се бореа на иста страна.

Снимката брзо се прошири на социјалните мрежи во Русија, но помалку во Украина.

Ако е автентична, тоа е договор меѓу борците сличен на оние од Првата и Втората светска војна, како што е Божиќното примирје на Западниот фронт во 1914 година.

Се чини дека ги покажува позициите на двете страни како исклучително блиски, а некои би можеле да кажат премногу блиски со оглед на модерното вооружување.

Тоа исто така би покажало дека војниците ги ризикуваат своите животи и гневот на нивните команданти со откривање на нивните локации на непријателот.

Се додека не се потврди видеото, може да се сомнева дека се работи за руска пропаганда, но се работи за песна која би ја знаеле спротивставените сили.

И покрај тоа, Катјуша беше особено користена од руската страна во тековната војна.

Некои украински воени затвореници се пожалија дека киднаперите ги принудиле да ја пеат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK