(Видео) Италијанците го кренаа највисокото ниво на тревога по излевањето на лавата од вулканот

1-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВулканската активност на јужниот италијански остров Стромболи ги натера властите да го подигнат нивото на тревогата од портокалово на црвено, највисоко ниво, во четвртокот.

Жителите се повикани да ги следат упатствата на локалните власти за цивилна заштита на малиот вулкански остров северно од Сицилија.

Националниот институт за геофизика и вулканологија (ИНГВ) соопшти дека е забележана зголемена вулканска активност на планината Стромболи, по ктивниот вулкан на островот.

Лава и пепел се излеале од вулканот во морето, соопшти INGV.

На Стромболи живеат неколку стотици луѓе. Бројни туристи доаѓаат на островот по морски пат од Италија или Сицилија со цел да се искачат на вулканот висок 920 метри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK