–>

(Видео) „Футуристички авион“: Америка тестира нов авион со вертикално полетување

Видео-„Футуристички-авион-Америка-тестира-нов-авион-со-вертикално-полетување.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНајмоќните вооружени сили во светот тестираат електрични вертикални авиони за полетување.

Футуристичкиот авион со шест ротори, изграден во капацитетите на Joby Aviation, беше испорачан шест месеци пред предвиденото во воздухопловната база Едвардс во Калифорнија. Тоа ќе биде првиот авион со електрично вертикално полетување (eVTOL – електрично вертикално полетување и слетување) за воздухопловните сили на САД (USAF).

Авионот пристигна во воздухопловната база Едвардс минатата недела и заврши три тестови за лебдење. Следниот eVTOL ќе пристигне за USAF на почетокот на 2024 година.

Една од целите на овие воздушни бродови ќе биде транспортот на персонал и лесен товар во огромната база и придружниот комплекс, кој се протега на околу 1114 квадратни километри.

Вредноста на договорениот авион е 131 милион долари, а воздухопловните сили на САД најавија можност за нарачка до девет авиони.

Досегот на овој авион е околу 160 км, брзината е 320 км/ч, а досега достигна висина на летот од околу 3400 метри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK