Трите најголеми кинески банки престанаа да примаат уплати од Русија

Трите-најголеми-кинески-банки-престанаа-да-примаат-уплати-од-Русија.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKТри од четирите најголеми кинески банки, Индустриската и Комерцијалната банка на Кина (ICBC), China Construction Bank (CCB) и Bank of China, престанаа да примаат уплати од санкционираните руски кредитни институции на почетокот на годината.

Оваа одлука е донесена поради зголемената контрола на американските власти по воведувањето на 12. пакет санкции против Русија, пишува „Москва тајмс“.

Кинеските банки почнаа да ги одбиваат сите трансфери од санкционирани финансиски институции, без разлика кој систем на плаќање се користи, SVIFT, руски SPFS или кинески CIPS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK