Темна прогноза: поранешниот командант на британската армија откри кога би можела да започне третата светска војна

Screenshot-2024-07-09-194458.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПоранешен врховен командант на британската армија ги предупреди членките на НАТО дека светот се соочува со „најопасниот момент од 1945 година“ и ги повика да инвестираат повеќе во своето оружје.

Генералот Сер Патрик Сандерс, кој до минатиот месец беше началник на Генералштабот на британската армија, во интервју за Тајмс изјави дека Русија, Кина и Иран се „новите сили на оската“. Тој предвиде дека во следните пет години може да избие трета светска војна доколку нешто не се преземе.

„Тие се меѓусебно позависни и покоординирани отколку што беа изворните сили на Оската“, рече тој, обидувајќи се да докаже дека Русија, Кина и Иран претставуваат поголема закана од нацистите во 1939 година. Сепак, тој изјави дека може да се избегне голем конфликт ако НАТО членовите, вклучително и Обединетото Кралство, значително го подобрат своето вооружување.

„Повеќето проценки ќе ви кажат дека имаме некаде помеѓу пет и десет години пред Русија да закрепне и да биде во состојба да претставува закана каква што беше пред војната во Украина“, нагласи тој, според Скај њуз.

„Ако ги преземеме вистинските чекори сега и ги решиме заканите и слабостите што ги имаме, ако ги модернизираме нашите вооружени сили, ако ги направиме општеството и државата поотпорни, на тој начин ќе спречиме конфликт. Ако го направиме сето тоа, има мала веројатност за конфликт, ако не, тоа ја зголемува веројатноста и ги охрабрува Русија, Кина и Иран“, додаде тој.

Фокусирајќи се на сопствената земја, Сер Патрик рече дека британските вооружени сили моментално не се доволно моќни за да започнат операции како што е инвазијата на јужен Ирак во 2003 година или дури и на Фолкландските Острови во 1982 година.

„Можете ли да ги соберете двете бригади што ги зазедоа Фокландите заедно? Да, се разбира дека можеме. Но, дали можеме да ги однесеме таму? Дали би можеле да имаме работна група да го овозможи и одржува тоа? Не“, уверен е поранешниот врховен командант.

Тој не сакаше да ги открие сегашните воени залихи, но истакна дека таа бројка ќе ги загрижи граѓаните.

Сите 32 членки на НАТО се состануваат оваа недела во Вашингтон за да ја одбележат 75-годишнината од формирањето на алијансата. На настанот ќе присуствува и новиот британски премиер, Сер Кир Стармер, кој вети дека ќе изврши преглед на одбраната во неговата прва година на функцијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK