САД и Ирак почнуваат разговори за завршување на мисијата на меѓународната воена коалиција во Ирак

САД-и-Ирак-почнуваат-разговори-за-завршување-на-мисијата-на.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСАД и Ирак ќе започнат разговори за завршување на мисијата на меѓународната воена коалиција во Ирак и нејзино заменување со билатерални односи, рекоа четири извори, што е чекор напред во процесот закочен од војната во Појасот Газа.

Амбасадорот на САД во Ирак Алина Романовски во средата писмено му го пренела тоа на ирачкиот министер за надворешни работи Фуад Хусеин, соопштија три извори.

Со тоа, САД се откажаа од условот дека нападите на проиранските милитантни групи врз американските сили во Ирак мора прво да престанат, велат изворите.

Ирачкото Министерство за надворешни работи потврди дека добило „важно“ писмо и дека премиерот внимателно ќе го разгледа.

Се очекува разговорите да траат неколку месеци, ако не и подолго, а исходот е нејасен и не се очекува итно повлекување на американските трупи.

САД имаат 2.500 војници во Ирак кои ги советуваат и помагаат локалните сили да го спречат обновувањето на Исламската држава, која зазеде големи делови од Ирак и Сирија во 2014 година пред да биде поразена.

Во Ирак, исто така, има стотици војници од европските земји како дел од меѓународната коалиција предводена од САД, формирана со цел да се бори против Исламската држава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK