Руските сили нападнаа локација каде што командантите на украинската безбедност и одбрана одржуваа состанок

raketa_34535353
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Руските сили нападнаа локација каде што командантите на украинската безбедност и одбрана одржуваа состанок, тврди во понеделникот Министерството за одбрана.Нападот беше спомнат накратко во дневниот брифинг на Министерството за печатот. Се наведува дека воените команданти и нивните колеги од Службата за безбедност на Украина (СБУ) биле присутни. Состанокот беше споменат меѓу целите избрани за руски воени авиони, ракетни напади и артилерија во изминатите 24 часа.

Дополнителни детали за наводниот удар не беа веднаш достапни од двете страни на вооружениот конфликт.

Агентите на SBU играат клучна улога во нападите со беспилотни летала против Русија, според украинските медиуми и некои официјални изјави дадени од претставници на агенцијата. Нападот со беспилотно летало врз нафтена рафинерија во Краснодарскиот регион во неделата наутро беше припишан на нејзините оперативци, како неодамнешен пример. Рацијата предизвикала пожар и наводно еден од вработените починал од срцев удар.

По вооружениот пуч во Киев во 2014 година, СБУ и неговиот воен колега, Главната управа за разузнавање (ГУР) беа реформирани од ЦИА за да им служи на целите на хибридниот конфликт на Вашингтон со Русија, според извештаите во американскиот печат. Украинците со западна обука, исто така, организираа целни убиства на официјални лица во Народните републики Доњецк и Луганск пред нивното пристапување во Руската Федерација.

Операциите со беспилотни летала и други форми на саботажа, наводно, биле инкорпорирани во операциите на СБУ против Русија по отворените непријателства меѓу двете нации избувнаа во февруари 2022 година.

Агенцијата, исто така, игра клучна улога во сузбивањето на осомничените симпатизери на Русија дома, како што се парохијаните на Руската православна црква кои одбија да се откажат и да се претворат во деноминација пријателски на Киев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK