Руски функционер предупреди за можно оштетување на централата Запорожје и ризици за нуклеарната безбедност

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Руски функционер предупреди дека рекордно високите нивоа на водата би можеле да ја прелеат големата брана во јужна Украина и да оштетат делови од нуклеарна централа Запорожје, која е под руска контрола.Ренато Карча, советник на главниот директор на компанијата за нуклеарна енергија Росенергоат, вели дека во случај на пукање на браната Каховка, ќе се поплави доводната линија за пумпните станици во Запорожје, што ќе создаде функционални проблеми за работата на електраната и ризици за нуклеарната безбедност.

Во ноември минатата година, сателитски снимки покажаа значителна штета на браната. Двете страни меѓусебно се обвинуваат дека планираат да ја пробијат браната користејќи експлозиви, што ќе поплави голем дел од низводното подрачје и веројатно ќе предизвика широко распространето уништување околу Херсон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK