Русија и Украина разменија уште по 100 воени заробеници

Русија-и-Украина-разменија-уште-по-100-воени-заробеници.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРуското Министерство за одбрана соопшти дека денеска е извршена уште една размена на затвореници.

Според формулата еден на еден, 100 руски воени заробеници беа разменети за 100 украински.

Размената на затворениците е извршена со посредство на Обединетите Арапски Емирати.

Ова е втора размена во која ОАЕ ја игра улогата на посредник.

„Обединетите Арапски Емирати обезбедија хуманитарен посредник за враќање на рускиот воен персонал од заробеништво“, се вели во соопштението на Министерството.

Ослободените војници ќе бидат префрлени во Москва, каде ќе бидат на лекување и рехабилитација.

Министерството за одбрана на Русија нагласи дека на целиот воен персонал му била укажана потребната медицинска и психолошка помош.

Медиумите потсетуваат дека претходната размена на затвореници меѓу Русија и Украина беше на 31 јануари Потоа во Русија се вратиле 195 војници, односно во својата земја се вратиле 195 украински војници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK