Рим никогаш нема да испрати војници во Украина, Европа да избегнува „големи изјави“, рече италијанскиот министер за одбрана

Screenshot-2024-03-16-132949.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЕвропа треба да избегнува „големи изјави“ и противречности, туку да има јасна и обединета стратегија против Русија во однос на нејзината војна во Украина, рече италијанскиот министер за одбрана, додавајќи дека Рим никогаш нема да испрати војници во зоната на конфликтот.

„Западот треба да избегнува големи изјави – како што е испраќањето на НАТО во Украина, обидувајќи се да изгледа подобро. Или да избегнува да се подели на состаноци од двајца или тројца кога ќе имаме 27 луѓе во Европа“, изјави Гвидо Крозето за дневниот весник La Repubblica во саботата. интервју, кое се однесува на земјите-членки на Европската унија.

За да се спротивстави на Русија, Крозето рече дека на Европа и треба „јасна, неконтрадикторна стратегија, а можеби и изградена заедно како коалиција“.

Италија вети дека до 2024 година ќе му ги достави на Киев материјалите и опремата, вклучително и оружјето што и е потребно на Украина за нејзините воени напори против Русија. Таа потпиша 10-годишен одбранбен пакт во февруари за поддршка на Украина, иако деталите за тој договор не беа дадени.

Крозето го критикуваше состанокот меѓу Германија, Франција и Полска одржан во петокот, велејќи дека е „непрактично“ да се подели европската коалиција која ја поддржува Украина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK