Рекордни поскапувања во Британија, луѓето принудени да штедат

market-britanija.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРекорден пораст на трошоците за живот ја претвори Велика Британија од нација на потрошувачи во нација на штедачи, покажува истражувањето.

„Бурниот период на промени на цените“ го смени односот на домаќинствата кон своите пари, при што трошоците се намалени повеќе од падот на приходите, се вели во студијата на Фондацијата Резолушн.

Податоците што ќе бидат објавени следната недела се чини дека ќе покажат дека инфлацијата се враќа блиску до целното ниво од два проценти, по три години висок раст во кој домаќинствата трошат помалку и штедат повеќе, соопшти фондацијата.

Со оглед на тоа што инфлацијата на индексот на потрошувачки цени (CPI) се очекува да биде блиску до целното ниво на Bank of England во април, фондацијата разгледа како инфлациските притисоци влијаеле на животниот стандард, однесувањето на потрошувачите и финансиите.

Индексот на потрошувачки цени достигна највисоко ниво од 11,1 отсто во октомври 2022 година, а од март 2021 година, цените се зголемија за вкупно 22 отсто. Во 12-те месеци заклучно со март 2024 година, индексот на потрошувачки цени се зголеми за 3,2 отсто, што е под зголемувањето од 3,4 отсто во истиот период до февруари.

Обединетото Кралство ја собори „нормалната“ инфлација која би траела повеќе од една деценија за само три години.

Особено брзо се зголемија трошоците за основните потреби, па посиромашните домаќинства се најдоа во центарот на кризата бидејќи поголем дел од нивната заработка оди на овие трошоци, велат авторите на истражувањето. Домаќинствата генерално нагло ги намалуваат трошоците за време на кризата на трошоците за живот.

Остриот пораст на инфлацијата ја намали вредноста на заработката. Непосредно пред пандемијата на коронавирус во четвртиот квартал од 2019 година, реалниот расположлив приход на домаќинството по лице падна за 1,1 отсто (или 280 фунти или 354 долари годишно), но реалната потрошувачка по лице опадна за многу повеќе, за 4,7 отсто или 1.200 фунти годишно.

Во последните три месеци од 2023 година, семејствата заштедиле шест проценти од расположливиот приход, што е највисока стапка надвор од пандемија во повеќе од 30 години, според истражувањето.

„Иако секако е добра вест дека вкупната стапка на инфлација се нормализира, сепак доживеавме голем инфлаторен шок, најголем во најмалку две генерации“, велат истражувачите. Тие додаваат дека големите промени во вкупните цени и уште поголеми промени во релативните цени на енергијата и храната ќе продолжат да ги следат граѓаните на Велика Британија.

„Ова значи дека сега треба да трошиме повеќе на основни потреби или да трошиме помалку од порано. Така, турбулентниот период на промени на цените го преобликува нашиот животен стандард“, заклучуваат тие. Иако инфлацијата конечно се враќа на целното ниво, ефектот од неодамнешниот инфлациски шок ќе фрли сенка долго време, додаваат авторите.

„Кризата не претвори од нација на потрошувачи во нација на штедачи. Трошењето за кредитни картички е намалено за 13 отсто, а семејствата штедат околу 54 милијарди фунти повеќе отколку што очекувавме годишно“, се вели во студијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK