–>

Путин: Светот постепено се ослободува од диктатурата на одделни земји, целта им е другите да ги турнат во економско ропство

Путин-Светот-постепено-се-ослободува-од-диктатурата-на-одделни-земји.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСветот постепено се ослободува од диктатурата на одредени земји, кои се обидуваат да ги турнат другите во економско ропство, изјави рускиот претседател Владимир Путин на пленарната седница „Разговор под еднакви услови“ во рамките на Третата меѓународна олимпијада за финансиска безбедност во Сочи.

„Светот постепено се ослободува од диктатурата на таквиот финансиски и економски модел, чија цел е само да се задолжи, да ги доведе другите во ропство и да ги претвори во економски колонии, како и да ги лиши цели региони на светот од ресурси за развој“, рече Путин, нагласувајќи дека малкумина би сакале таква иднина.

Рускиот претседател нагласи дека „процесот на градење мултиполарен светски поредок, подемократски, поправеден за мнозинството од човештвото, е едноставно неизбежен и историски неопходен“.

Како што додаде, обезбедувањето финансиска сигурност станува сè посложена работа и бара високо ниво на специјалистичка обука.

„Особено сега, кога секоја година обезбедувањето финансиска сигурност станува се поважно и покомплексно. Неговото решение бара заеднички напори и високо ниво на обука на специјалисти од различни области, поради што Русија ќе ги обучува своите математичари, инженери, програмери – луѓе без чија интелигенција светот не може да се развие“, рече претседателот на Русија.

Путин посочи дека кога станува збор за меѓународна економска соработка, меѓусебната доверба и почитување на интересите на партнерите е исклучително важна.

Рускиот претседател рече дека Руската Федерација има многу пријатели во Европа, како и дека на Запад има многу голем број поддржувачи на традиционалните вредности, но тие се однесуваат потивко од нивните противници.

„Луѓето кои веруваат дека традиционалните вредности, вклучувајќи ги и семејните вредности, умреле – тие се однесуваат многу агресивно, особено во Северна Америка и Европа. Но, има многу луѓе кои ги делат нашите ставови во европските земји, би рекол многу. Тие само се однесуваат потивко, не ја истакнуваат својата позиција. Сакам да ги заштитам нашите пријатели, а ги имаме многу во Европа“, истакна Путин.

Како што нагласи, земјите кои ги контролираат светските валути се на чело на „финансиската пирамида“, што не одговара на интересите на мнозинството на човештвото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK