Продолжување на вонредната состојба и општа мобилизација во Украина

zelenski4.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на Украина, Володимир Зеленски денеска го потпиша законот за продолжување на вонредната состојба и општа мобилизација од 14 мај до 11 август.

Зеленски на 6 мај достави до парламентот предлог за продолжување на вонредната состојба и општа мобилизација за уште 90 дена, објави „Киев индепендент“.

Украинскиот парламент гласаше да го одобри продолжувањето два дена подоцна.

Тој претходно ја продолжи вонредната состојба и мобилизацијата од 14 февруари до 14 мај.

Зеленски првпат прогласи вонредна состојба и општа мобилизација на 24 февруари 2022 година, кога Русија започна напад врз Украина.

Оттогаш, мерката беше продолжена неколку пати.

Оваа мерка значи дека Украинците на возраст меѓу 18 и 60 години, со некои исклучоци, не можат да ја напуштат земјата бидејќи може да бидат повикани на воена служба.

Во април, парламентот усвои закон за ажурирање на правилата за мобилизација додека земјата се обидува да ги надополни редовите на своите вооружени сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK