Пораст на бројот на самохрани татковци во Германија

tatko-dete
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Уделот на татковци меѓу родителите кои сами ги воспитуваат децата во Германија се зголемил од 10 на 15 отсто во последните 10 години, соопшти Сојузниот завод за статистика во пресрет на Денот на татковците, 18 мај, јави ДПА

Во апсолутни бројки, самохраните татковци во 2022 година биле за 44 отсто повеќе отколку во 2012 година – 239.000 наспроти 166.000, а бројот на самохрани мајки е намален за 10 отсто, од 1,48 на 1,33 милиони.

Минатата година во Германија имало околу 1,57 милиони семејства со еден родител. Според статистичарите, речиси секое петто семејство е со најмалку едно дете помладо од 18 години за кое се грижи само од еден родител.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK