Поранешен американски сенатор признал дека отпатувал во Прага за да има секс со малолетници

holmberg.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПоранешниот претставник на Северна Дакота, републиканскиот сенатор Реј Холмберг, кој беше еден од најмоќните членови на парламентот, потпиша договор за признавање на вина за патување со намера да се впушти во нелегални сексуални активности – односно плаќање за секс со малолетници.

Обвинителите тврдат дека поранешниот сенатор неколку пати патувал во Прага со намера да плати за секс со малолетници во периодот од 2011 до 2016 година, а според договорот, сега 80-годишниот Холмберг мора да се регистрира како сексуален престапник.

Максималната казна што му се заканува е 30 години затвор, парична казна од 250 илјади долари. Сепак, се очекува тој да биде казнет со затворска казна од три до четири години.

Инаку, мандатот му истече во 2022 година, а потоа објави дека не планира повторно да се кандидира за функцијата. Сепак, тој поднесе оставка откако Форумот на Фарго откри дека разменил десетици пораки со затвореник за сексуална злоупотреба на деца.

Документите до кои дојде АП покажуваат дека Холмберг бил на десетици патувања во САД и повеќе од 30 други земји, вклучувајќи ги Канада, Порторико и Норвешка. Холмберг отпатувал во Прага и други европски градови користејќи државни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK