–>

Песков: „Оние кои заминаа во странство ќе се вратат дома“

Песков-„Оние-кои-заминаа-во-странство-ќе-се-вратат-дома.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Оние Руси кои заминаа во странство со почетокот на специјалната воена операција (СВО) ќе се вратат кога растечкиот руски пазар ќе стане поатрактивен, изјави портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков во интервју за РБЦ.

„Како што нашиот растечки пазар станува поатрактивен во позадината на негативните економски трендови во многу земји каде што овие луѓе претпочитаа да одат, тие ќе се вратат дома“, рече портпаролот на Кремљ.

„Во економска смисла ни оди доста добро. Почнавме да се развиваме. Мора да имаме потешкотии. Имаме проблеми. Не можеме, а да не ги почувствуваме самите овие проблеми, со оглед на непријателската атмосфера околу нас. Мислам на она што земјите од колективниот Запад се обидуваат да ни го направат. Но, и покрај тоа, сепак покажуваме многу добри параметри“, потенцира Песков.

Тој ги спомнува руските макроекономски показатели, стапките на раст на БДП што се очекуваат оваа година, стапките на инфлација и невработеност и раст на инвестициите. Според него, овие податоци покажуваат дека „земјата не може, а да не стане се поатрактивна“.

„Дури и голем број европски земји уназадуваат“, рече Песков. Затоа, според неговото мислење, ќе се „вратат“ оние Руси кои претходно ја напуштиле земјата.

Запрашан дали има планови да се преземат посебни мерки за да се охрабрат Русите да се вратат во нивната татковина, портпаролот на Кремљ истакна дека „привлечноста на земјата“ е единствената мерка на која може да помисли. „И атрактивноста на земјата расте. Тоа е објективно, нагласи тој, пренесе агенцијата ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK