Пекинг е во потрага по туристи, овозможува безвизна шема по проблематичната економија по пандемијата

Пекинг-е-во-потрага-по-туристи-овозможува-безвизна-шема-по.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКина склучи договор со Тајланд за трајно откажување од визните барања за меѓусебните граѓани од март, што е последен во низата обиди на Пекинг да ги привлече странските туристи во услови на проблематична економија по години на самонаметната изолација на Ковид.

Реципрочната безвизна шема, објавена од тајландскиот премиер Сретта Тависин во вторникот, доаѓа откако Тајланд во септември ги укина визите за кинеските туристи до овој февруари.

Кинеското Министерство за надворешни работи соопшти дека меѓусебните визни ослободувања меѓу Кина и Тајланд „служат за основните интереси на двата народи“.

Кина е втора по големина економија во светот, глобална производствена моќ и огромна нација со вртоглава географија, богата култура и историја што ја прави исклучителна за истражување на туристите.

Кина ја олабавува забраната од ерата на пандемијата за граѓаните да се приклучуваат на групни патувања во странство
Периодите на самонаметната изолација, лавиринтските визни правила, ограничувањата на интернетот кои ги забрануваат сеприсутните онлајн алатки како Google Maps и – од неодамна –кинески апликации за е-плаќање, долго време се покажаа како бариери за патување.

За време на пандемијата Ковид-19, границите на Кина беа целосно затворени три години. Но, се чини дека Пекинг сега сака туристи да се вратат.

Договорот со Тајланд следи по постоечката безвизна шема што Кина ја понуди на шест земји во обид да го поттикне странскиот туризам додека нејзината економија се бори да закрепне.

Во ноември, Кина објави пробна програма која ќе им овозможи на посетителите од Франција, Германија, Италија, Холандија, Шпанија и Малезија да влезат без визи 15 дена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK