Мишел: ЕУ реши да започне пристапни преговори со Украина и Молдавија

Мишел-ЕУ-реши-да-започне-пристапни-преговори-со-Украина-и.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЛидерите на змјите членки на ЕУ донесоа одлука за старт на преговори за членство со Украина и Молдавија, објави претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел на платформата Икс.

– Европскиот совет одлучи да отвори пристапни преговори со Украина и Молдавија, наведе Мишел.

Според него, Советот на ЕУ решил и да и додели статус на земја кандидат за членство на Грузија, додека во однос на БиХ останува условената препорака за старт на преговорите.

– ЕУ ќе ги отвори преговорите со Босна и Херцеговина, откако ќе се постигне потребниот степен на усогласеност со критериумите за членство и ја повикува Комисијата да поднесе извештај до март со цел да се донесе таква одлука, додаде Мишел во објавата.

Според него, ваквите одлуки се јасен сигнал за надеж за народите на овие земји и за европскиот континент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK