–>

Медицинска сестра осудена на доживотен затвор за убиство на седум бебиња во Велика Британија

1692623285_1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Медицинската сестра Луси Летби е осудена на доживотен затвор за убиство на седум бебиња, што ја прави најлошиот убиец на доенчиња во Велика Британија во модерната историја.

Летби, кој има 33 години, е прогласена за виновна и за обидот за убиство на уште шест бебиња во породилиштето.

Таа ги убила бебињата со вбризгување воздух помеѓу јуни 2015 и јуни 2016 година, кога работела во болницата Честер.

Таа користела различни методи, како намерно вбризгување воздух во нив, насилно хранење со млеко и труење со инсулин.

Убила пет момчиња и две девојчиња, пренесуваат медиумите.

Луси Летби никогаш нема да може да биде ослободена пред истекот на изречената казна, односно да биде пуштена на условна слобода.

„Тоа беа сурови, пресметани и ладнокрвни убиства на деца“, рече судијата Џастис Гос.

Жената се соочи со вкупно 22 обвиненија, а беше прогласена за невина по две точки од обвинението.

33-годишната девојка, по потекло од Херефорд, ги отфрли сите 22 обвиненија против неа, тврдејќи дека смртта на бебињата била предизвикана од хигиената во болницата и лошо обучениот персонал.

„Луси Летби, постапивте целосно спротивно на нормалните човечки инстинкти. Намерно ги повредивте со намера да ги убиете… Нема сомнеж дека сте интелигентни и се однесувавте како многу совесна и професионална медицинска сестра што ви дозволи постојано да повредувате бебиња во болница без никој да се сомнева во вас“, рече судијата, изрекувајќи ја пресудата.

„Кога убивавте и повредивте бебиња, одевте на фејсбук профилите на нивните родители. Имаше длабока злоба во вашето однесување кое се граничи со садизам. Не покажавте каење, нема олеснителни фактори. Вашите постапки се доволно сериозни за да гарантираат доживотен затвор. Ве осудувам на доживотен затвор. Наредувам да не се применуваат одредбите за предвремено ослободување (помилување). За секое дело ве осудувам на доживотен затвор и остатокот од животот ќе го поминете во затвор“, рече судијата.

Летби одби да се појави на суд, а британскиот премиер Риши Сунак рече дека владата планира да го промени законот со кој осудените ќе треба да присуствуваат на изрекувањето на пресудата.

Сунак вели дека е „кукавички“ луѓето да не се соочат со своите жртви и да не го слушнат „од прва рака влијанието што го имале нивните злосторства“.

Само три други жени пред Луси Летби се осудени на доживотен затвор во современата британска судска историја.

Луси како што стои во написите, користела ноќни смени за нападите бидејќи знаела дека тогаш родителите веројатно нема да го посетат одделот за новороденчиња.

Таа им испраќала и фотографии од убиените бебиња на нивните родители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK