Лукашенко: „Се приближуваме до жешката фаза од судирот со Западот, не се опуштаме“

174706_h-53627138_f.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKБелорусија е изложена на најголемиот притисок во поновата историја од Западот, меѓу нив е и информативниот, кој е увертира во жешката фаза на конфликтот, изјави белорускиот претседател Александар Лукашенко.

„Не се опуштаме. Згора на тоа, максимално сме фокусирани на заканите. Причините се познати. Сè уште сме подложени на хибриден притисок од Западот – најголем во поновата историја. Станува збор за политички притисок, кој го вршат преку промовирање антибелоруска позиција на меѓународно политичко-правно поле, потоа информативен притисок, кој го вршат со радикализирање на екстремистички платформи, економски – со воведување нови пакети санкции, како и војската – со обиди да се вовлече Белорусија во воени конфликти“, рече Лукашенко во своето обраќање на форумот на белоруските медиумски заедници во Могилев.

„Правам се за да нема војна во државата“, рече тој.

„Не сакам никаква војна и сигурен сум дека ниту мнозинството Белоруси не сакаат“, додаде тој.

„Вчера, додека се подготвував да се сретнам со вас, се обидов да се сетам кога во нашиот речник се појавија термините „информативна војна“, „ментална војна“, „лажна“, „пост вистина“ и други. Одговорот е – неодамна, буквално пред некои шест до седум години. И колку се стари овие феномени? Нема да броиме. Веројатно додека живее човек, бидејќи информативната војна е увертира во горливата фаза на конфронтацијата“, изјави Лукашенко.

Според него, во Белорусија треба да се зајакне пропагандата и контрапропагандата, како и идеолошката работа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK