–>

Луѓето се обидуваат да ги спасат своите, но и животите на милениците: драматични сцени од пожарите во Грција

1692798244_unnamed-file.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Пожарот што повторно се разгоре во подножјето на планината Парнита доведе до евакуација на неколку населени места недалеку од Атина.

Луѓето се обидуваат да ги спасат своите животи, но и животите на милениците.

Копнените и воздушните сили се борат со пламените јазици за да го контролираат големиот огнен фронт што избувна во областа.

Луѓето се принудени да ги напуштат домовите поради пожарот, а се стравува дека голем дел од куќите ќе бидат зафатени од пламенот.

Многу фотографии прикажуваат луѓе како носат кучиња, мачки и други животни во раце. Ним им помагаат и волонтери.

Специјалниот секретаријат за заштита на домашни миленици соопшти дека заедно со своите партнери од грчкиот Црвен крст, десетици животни се ослободени од загрозените куќи и дворови.

„Вчера заедно со нашите партнери од грчкиот Црвен крст ослободивме животни од тешки места и евакуиравме куќи со десетици животни за кои бевме известени по 4 часот наутро. За жал, ситуацијата е многу тешка и од сите бараме смиреност и добра соработка“, велат од секретаријатот и додаваат дека ќе бидат обезбедени камиони за превоз на поголемите животни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK