Комбинацијата од конфликтите и климатските катастрофи создаваат рекорден пораст на раселените луѓе

raseluvanje
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Бројот на луѓе низ светот кои беа принудени да ги напуштат своите домови се зголеми за една петтина минатата година, бидејќи „совршената бура“ од рускиот напад врз Украина и климатските катастрофи донесе раселување во невидени размери.

До крајот на 2022 година, бројот на внатрешно раселените лица (ВРЛ) – оние кои биле принудени да ги напуштат своите домови, но останале во земјата на живеење – достигна 71 милион, според бројките објавени од Центарот за следење на внатрешното раселување на Норвешкиот совет за бегалци (IDMC). од 59,1 милиони во 2021 година.

Бројот на принудни преселби на луѓето, честопати повеќекратни, во потрага по безбедност и засолниште беше исто така без преседан, при што бројката од 60,9 милиони бележи зголемување од 60 отсто во однос на претходната година. Околу 17 милиони од тие движења беа предизвикани од војната во Украина, каде што се смета дека околу 5,9 милиони луѓе ги напуштиле своите домови, а многумина морале постојано да се преселуваат во обид да најдат ресурси или место за престој или само засолниште од борбите. Извештајот предупредува дека, поради тешкотијата да се добијат веродостојни податоци од областите окупирани од воените сили, дури и тие бројки „треба да се сметаат за конзервативни“.

„Монсунот на стероиди“ што го погоди Пакистан минатото лето, исто така, беше водечки двигател на раселувањето, при што поплавите што опустошија голем дел од земјата предизвикаа повеќе од осум милиони преселби.

„Комбинацијата на конфликти и катастрофи минатата година ги влошија постоечките ранливости и нееднаквости на луѓето, предизвикувајќи раселување од размери невидени до сега“, рече Јан Егеланд, генерален секретар на Норвешкиот совет за бегалци.

Војната во Украина, исто така, поттикна глобална криза во обезбедувањето храна која најмногу ги погоди внатрешно раселените. Оваа совршена бура го поткопа долгогодишниот напредок постигнат во намалувањето на глобалната глад и неухранетост“.

Извештајот, објавен вчера, не ги вклучува првите месеци од 2023 година, но укажува на драматичен пораст на раселувањето по најновото избивање на борби во Судан. Граѓанската војна меѓу силите сојузници на двајца ривалски судански генерали веќе предизвика повеќе од двојно поголем број на внатрешни раселувања за три недели отколку во целата минатата година, се вели во извештајот.

Многу ВРЛ се соочуваат со продолжено раселување поради конфликти кои траат со години без да бидат решени. Речиси три четвртини од светската популација на ВРЛ живеат во само 10 земји, од кои сите се соочуваат со одредено ниво на конфликт, било да е тоа беснее отворена војна на Судан или Украина, или поспорадично насилство во Нигерија или Сомалија.

Многу од тие земји се соочуваат и со екстремни нивоа на несигурност во храната, проблем што се влоши со конфликтот во Украина, водечки извозник на жито.

Александра Билак, директорка на IDMC, рече: „Денешните кризи со раселување растат во обем, сложеност и опсег, а факторите како несигурноста во обезбедувањето храна, климатските промени и ескалацијата и долготрајните конфликти додаваат нови слоеви на овој феномен.

„Поголеми ресурси и понатамошно истражување се од суштинско значење за да се помогне да се разберат и подобро да се одговори на потребите на ВРЛ“, рече таа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK