Командант на НАТО: Милијарда луѓе се изложени на ризик поради подморските војувања

1460b258-3d52-4ae7-bbb6-383e4e802b56.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKБезбедноста на речиси милијарда луѓе ширум Европа и Северна Америка е загрозена поради руските обиди да таргетира ранлива подводна инфраструктура, вклучувајќи ветерници, цевководи и енергетски кабли, предупреди командант на НАТО, пишува Гардијан.

Адмирал Дидие Малетер, заменик командант на Сојузничката поморска команда на НАТО (Марком), рече дека мрежата на подводни кабли и цевки од која зависи европската моќ и комуникациите не се изградени за да ја издржат „хибридната војна“ што ја води Москва.

„Целата наша економија под морето е загрозена. Ние не сме наивни и земјите од НАТО работат заедно“, рече тој.

Тој го изјави ова по два случаи на сомнителна саботажа на гасоводот на Балтикот во последните 18 месеци. Прво на Северен тек 1 и 2 во септември 2022 година, а потоа на Балтикконекторот во октомври минатата година. И покрај опсежните истраги во повеќе држави, и двете остануваат нерешени, иако Финска во декември рече дека „сè укажува“ дека кинескиот брод намерно го оштетил Балтикконекторот со своето сидро.

Малетер рече дека тој самиот поминал „повеќе од илјада дена под морето“, дека животната средина е драматично променета откако голем дел од сегашната инфраструктура првпат беше развиена од приватниот сектор, оставајќи го крајно ранлив.

„Тие не знаеја дека таквата хибридна војна ќе се развие толку брзо. Повеќе од 90 отсто од интернетот е под морето. Сите наши врски меѓу САД, Канада и Европа се пренесуваат под морето, така што има многу ранливости“.

И покрај зголемената улога на офшор енергијата на ветерот во исполнувањето на климатските цели, инфраструктурата сè уште има „системски ранливости“, рече тој. Поморските ветерни електрани ќе мора да се зголемат за 25 отсто до 2050 година за да ги исполнат целите на ЕУ за капацитет за енергија од ветер, според индустриското здружение WindEurope, додека администрацијата на Бајден сака да распореди 30.000 мегавати  долж брегот на САД до 2030 година.

„Мораме да бидеме заштитени и добро снабдени со нашата витална подморска инфраструктура“, рече Малтере.

Сепак, дури и со значително присуство, беше невозможно НАТО да го заштити секој дел од подводната инфраструктура, рече тој, а примарната одговорност е на нациите да ја заштитат сопствената инфраструктура. Способноста да се идентификуваат актерите зад хибридните напади е од витално значење, рече Малетер, но призна дека тоа може да биде предизвик.

Додавањето на Финска во флотата на НАТО минатата година, а од неодамна и Шведска, која стана полноправна членка на НАТО во март, се смета за особено важно за заштита на Балтикот и Арктикот. Искуството на Шведска во двата региона „веднаш ќе ја зголеми способноста на НАТО да открие и одвраќа каква било регионална агресија“.

„А кога зборуваме за агресија, очигледно мислиме на Русија“, додаде Малетер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK