Кина повеќе не е главен трговски партнер на Германија

traekt-2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСоединетите Американски Држави ја престигнаа Германија во првиот квартал во трговијата со Кина и ја зазедоа позицијата на главен трговски партнер, пресмета Ројтерс врз основа на официјалната статистика.

Вредноста на американско-германската трговија достигна 63 милијарди евра во периодот од јануари до март, покажуваат податоците на Дестатис. Кинеско-германската размена изнесува нешто помалку од 60 милијарди евра.

Веќе во 2023 година, Кина беше најголемиот трговски партнер на Германија, осма година по ред, со девизна вредност од 253 милијарди евра. Заостанувањето на германско-американската размена тогаш беше само неколку стотици милиони евра.

„Германскиот извоз во САД повторно се зголеми (во првиот квартал) благодарение на зајакнувањето на американската економија, додека извозот во Кина се намали, како и увозот“, рече Винсент Стамер од Комерцбанк, објаснувајќи ја промената на врвот на рангирањето на германските трговски партнери во првиот квартал.

Структурните фактори исто така одиграа одредена улога, додаде Стамер.

„Кина го зголеми синџирот на вредност и сега сама произведува пософистицирани стоки кои порано ги увезуваше од Германија“, рече Стамер, додавајќи дека германските компании го замениле извозот во Кина со префрлање на производството во азискиот гигант.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK