Киевски професор: Русите нема да застанат на Украина, имаат план за Европа и за Балканот

Киевски-професор-Русите-нема-да-застанат-на-Украина-имаат-план.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПрофесорот од Институтот за меѓународни односи во Киев, Максим Камењецки, гостуваше на „N1“, каде ја коментираше ситуацијата во Украина.

Камењецки вели дека моменталната состојба е позиционирана и дека рововската војна се одвива без поголем напредок. „Тие се обидуваат да ги концентрираат силите на некои места. Ситуацијата наликува на ситуацијата во Првата светска војна“, рече тој.

За изјавите на Путин дека во Украина се борат против нацистите, тој вели дека ова е начин да се најде изговор. „За Русите тоа се политички разбирливи причини за агресија, бидејќи не можат да ги засноваат на ништо друго. Нацизмот на Хитлер и сталинистичкиот болшевизам беа сојузници на почетокот на Втората светска војна и агресорите, но Путин постојано го заборава тоа. Русија многу повеќе одговара на концептот на нацизам отколку на нашата земја“, додаде тој.

Во однос на исходот од војната, се прашува дали тоа е пораз на Украина или Русија. „Ако Русија задржи некои територии, тие секогаш ќе се соочуваат со проблемот дека ќе имаат некаков контакт со НАТО. И ако ја окупираат нашата територија, ќе се запрашаат што да прават понатаму и повторно ќе им треба одредена безбедносна територија и ќе продолжат понатаму. Оние со војска сега не можат ништо, можат да ја таргетираат територијата, но не можат да ја окупираат“, рече тој.

„Русите ќе искористат некои десничарски и левичарски екстремни опции во Европа за да ја дестабилизираат ситуацијата, а тоа вклучува и некои балтички земји и Балканот“, тврди Камењецки.

Тој вели дека Украина сега изгубила околу 20 отсто од својата територија, но дека Русија, која имала за цел да го запре НАТО, со своите потези предизвикала спротивен ефект. „И нашата земја, која беше неутрална кон Русија, никогаш повеќе нема да биде неутрална. Русија ќе се обиде да предизвика внатрешни конфликти во НАТО и ЕУ со политички средства, бидејќи нема сила за воени закани“, рече тој.

Што се однесува до Виктор Орбан и Унгарија, тој вели дека ја користи Украина за да реши некои внатрешни проблеми и да ја позиционира Унгарија во ЕУ. „Мислам дека ова е проблемот на ЕУ, овој систем на одлучување кога една земја може да блокира 20 од нив. Што се однесува до помошта, моментално добиваме толку многу што не се подобруваме, не победуваме. Се бориме против земја која е шест пати посилна, која има нуклеарно оружје, која низ историјата се подготвувала да се бори со светот, затоа ни е тешко да одржиме таков фронт“, додаде тој.

За доаѓањето на Доналд Трамп на власт вели дека не е добро кога бизнисмен оди во политика бидејќи се обидува да го преработи бизнис моделот, но политиката е многу поинаква. „Неговата политика ќе ја следат голем број европски политички лидери и, ако почне да зборува за намалување на помошта за Украина, истото ќе го кажат и овие лидери. Тој не може да промени сè бидејќи земјата има некои обврски, Трамп го знае тоа бидејќи тој веќе беше претседател и не може веднаш да ги промени работите за 180 степени“, изјави тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK