Израелците ги истражуваат тунелите на Хамас, се чини дека тие се многу поголеми отколку што се мислеше

Израелците-ги-истражуваат-тунелите-на-Хамас-се-чини-дека-тие.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИзраелците продолжуваат да ги истражуваат тунелите што ги открија под Газа, пишува Њујорк Тајмс. Членовите на Хамас ги ископале тунелите за да бидат воено скривалиште. Според пресметките од декември, Израелците мислеле дека тунелите опфаќаат вкупно 400 квадратни километри, но сега веруваат дека тие би можеле да бидат многу поголеми.

Еден од тунелите е доволно широк за да се вози автомобил низ него. Другиот е долг колку три фудбалски игралишта и се наоѓа под болницата. Под куќата на еден од високите команданти на Хамас, Израелците пронајдоа спирални скали кои водат до комплекс длабок седум ката. Некои од откриените тунели имале дури и лифтови.

„Хамас ги искористи последните 15 години за да ја претвори Газа во тврдина“, вели Арон Гринстоун, поранешен агент на ЦИА кој работел на Блискиот Исток. Тунелите се клучна предност за опстанокот на борците на Хамас. Израелците изјавија дека пронашле два вида тунели, оние во кои живеат командантите и оние што ги користеле оперативците.

Тунелите за командантите се пошироки и многу поудобни. На Израелците првично им требаше една година потрага за да го лоцираат влезот во еден од овие тунели. Во документите кои ги заплениле за време на конфликтот, тие пронашле список на домаќинства каде се криеле влезовите во тунелите, што значително го забрзало процесот на откривање на тунелите.

Целта на Израелците е уништување на лавиринтот на Хамас. Еден војник тврди дека го надгледувал уништувањето на дури 50 од овие тунели во Беит Ханун. Тој тврди дека во сите биле поставени замки кои би предизвикале огромна експлозија, а тунелите би се урнале врз Израелците. Припадниците на единицата на која припаѓа овој очевидец биле воени инженери и успешно ги деактивирале смртоносните направи.

Хамас ја подобри својата способност да го прикрива влезот во тунелите, често криејќи ги под болниците, училиштата и џамиите. Израел продолжува да биде упорен во нивното откривање и не попушта во уништувањето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK