Испорачани првите два хеликоптера H225M за унгарските вооружени сили

20230718202504_big_730x400_6
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Првите два средно транспортни хеликоптери Х-225М, кои Унгарија ги нарача од Ербас за потребите на своите вооружени сили во 2018 година, и се испорачани на земјата, пишува денеска порталот Балканска безбедносна мрежа.  Како што се наведува во текстот, Унгарија нарачала вкупно 16 авиони од овој тип како дел од својата програма за воена модернизација.  Со ова Будимпешта постепено ќе ја замени постојната флота на транспортни хеликоптери од советско и руско производство со авиони од западно производство.  Новите хеликоптери H-225M се распоредени во базата во Солнок и ќе се користат за транспорт на војници, борбено пребарување и спасување, како и за специјални операции.Покрај набавка на нови хеликоптери, предвидена е и модернизација на придружната инфраструктура, заедно со изградба на нов комплекс хангар.  „Унгарија го избра Ербас за стратешки партнер за модернизација на хеликоптерската флота. Покрај нарачката за 16 H-225M, купени се и 20 лесни хеликоптери H-145M, чија испорака започна во 2019 година. Сите беа испорачани, а еден се урна ова лето за време на вежба во Хрватска, при што загинаа тројца членови на екипажот“, се вели во текстот.  Во 2017 година беа купени два патнички авиона Ербас А-319 за транспорт на војници во НАТО и други меѓународни операции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK