Ирска ќе ја признае Палестина до крајот на месецот

spanski-studenti-protest-palestina.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИрска ќе ја признае палестинската државност до крајот на месецот, изјави ирскиот вицепремиер.

Ирска и Шпанија разговараат со други европски земји за заедничко признавање на државата Палестина.

Иако се зборуваше за 21 мај како можен датум за признавање, ирскиот вицепремиер Мајкл Мартин рече дека точниот ден е сè уште „флуиден“.

„Ќе ја признаеме Палестина до крајот на месецот“, рече Мартин во средата.

„Датумот е сè уште флуиден бидејќи сè уште разговараме со некои земји во врска со взаемното признавање на палестинската држава. Точниот датум ќе биде познат во следните неколку дена, но сигурно ќе биде пред крајот на овој месец, а јас сум со нетрпение ги очекуваме денешните разговори со некои министри за надворешни работи во врска со последните детали за ова“.

„Ова го правиме во контекст на арапската мировна иницијатива со цел да се придвижиме кон решение за две држави и да му сигнализираме на целото палестинско население дека го поддржуваме нивното право на самоопределување и идејата за две држави. решение како конечен, единствен начин Израелците и Палестинците да живеат рамо до рамо во мир“, додаде тој за Newstalk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK