Хамас објави снимка од тројца израелски заложници, кои молат да бидат ослободени

Хамас-објави-снимка-од-тројца-израелски-заложници-кои-молат-да.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВооружено крило на Хамас објави едноминутно видео на својот канал на Телеграм на кое се гледаат тројца постари израелски заложници како молат за нивно ослободување.

Мажот, кој се претставил како 79-годишниот Хајем Бери, седел меѓу двајца други заложници на слична возраст и зборувал пред камерата. Тој рече дека е задржан со други постари заложници со хронични болести и дека сите живеат во многу тешки услови.

Еден од мажите беше идентификуван како Хаим Пери, 80-годишен. Хаим е мировен активист кој волонтерски ги возел Палестинците од Газа во израелските болници.

„Ние сме генерацијата што ги изгради темелите на Израел. Ние сме тие што ја основаа ИДФ (Израелските вооружени сили). Не разбираме зошто сме напуштени овде“, рече тој. „Морате да не ослободите. Не е важно по која цена“, рече тој. Видеото завршува со зборовите на сите тројца мажи во еден глас: „Не дозволувајте да старееме овде“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK