Годината зад нас е најтоплата досега

Годината-зад-нас-е-најтоплата-досега.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИзминатата 2023 година беше најтоплата измерена досега.

На глобално ниво, имаше пет најтопли месеци по ред – јуни, јули, август, септември и октомври, кои беа најтопли досега забележани.

Минатата година во однос на просекот 1991-2020 година беше потопла за 1,7 степени целзиусови, а од просекот 1961-1990 кој се користи како референтен период за следење на климатските промени за повеќе од три степени.

Тоа значи дека секој 30-годишен период бил потопол, а сите 10 најтопли години досега биле по 2000 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK