Генералното собрание на ОН го повика Советот за безбедност да ја прими Палестина за членка

palestina.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГенералното собрание на Обединетите нации ги зајакна правата на Палестина во рамките на организацијата и повика таа да биде прифатена како членка, пренесува Би-Би-Си.

Палестина има статус на земја-набљудувач не-членка од 2012 година, што дозволува некои права помалку од полноправна членка.

За членството може да одлучува само Советот за безбедност на ОН.

САД неодамна ставија вето на кандидатурата за полноправно членство, но гласањето денска може да се смета како гест на поддршка за Палестинците.

Палестинскиот претседател Махмуд Абас ја поздрави резолуцијата, велејќи дека таа ги поддржува палестинските напори за уште едно гласање за ова прашање од страна на Советот за безбедност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK