Финска: Илјадници луѓе чекаат на руската страна од границата, тоа е закана

Финска-Илјадници-луѓе-чекаат-на-руската-страна-од-границата-тоа.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKФинска денеска објави дека илјадници мигранти од трети земји чекаат да ја преминат границата и да влезат на нејзина територија од Русија. Минатата година Финска ги затвори сите гранични премини на границата со Русија долга 1.340 километри поради големиот пораст на бројот на мигранти кои немаа валидни документи за влез во Европската унија.

Хелсинки ја обвинува Москва дека само ги препраќа мигрантите до финската граница, но Кремљ ги отфрла овие обвинувања.

„Имаме информации дека од руска страна илјадници луѓе чекаат да влезат во Финска“, рече министерката за внатрешни работи Мари Рантанен, додавајќи дека тоа претставува „закана за општеството“.

Таа, исто така, предупреди дека многу мигранти би можеле да се обидат илегално да ја преминат границата напролет, кога ќе се зголемат температурите. Според неа, законодавството на ЕУ не нуди решение во вакви ситуации.

Помеѓу август и декември минатата година, повеќе од 1.300 баратели на азил од Јемен, Сомалија и Сирија влегле во Финска од Русија. Од тој број, финските имиграциони власти не можат да лоцираат 160 мигранти, па се претпоставува дека отишле во некоја друга европска земја.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK